Slim scherm in woonkamer moet wél tot energiebesparing leiden

Tags:

Categorieën:

!WOON werkt samen met een aantal bewonersorganisaties en gemeenten aan de introductie van een ‘slim energiescherm’ als aanvulling op een slimme meter. De verwachting is dat de prominente aanwezigheid van een display in de woonkamer bewoners wél tot bewuster energiegebruik aanzet. De eerdere introductie van slimme meters alleen heeft dat niet gedaan, zo toonde onderzoek van PBL in 2016 aan.

In 2015 besloot het Rijk dat alle 7 miljoen Nederlandse huishoudens uiterlijk in 2020 een slimme meter krijgen. Dat zou moeten leiden tot een gemiddelde energiebesparing van 3,5 procent. Maar daar komt niets van terecht, bleek vorig jaar uit een studie van het PBL. In de praktijk bleef de besparing steken op minder dan 1 procent. Het PBL vermoedt dat het effect uitblijft omdat bewoners die meter niet zien. Die wordt namelijk in dezelfde kast geïnstalleerd als de klassieke ‘domme meter’. Als een bewoner realtime op een schermpje zou worden geconfronteerd met het energieverbruik van bepaalde apparaten, zou hij wél in actie komen, zo vermoedde het PBL. De onderzoekers adviseerden dan ook om dat maar eens te proberen. Net als in Engeland overigens, waar elke klant gratis een display kan krijgen van zijn energieleverancier.

!WOON gaat nu in de regio Amsterdam een pilot met zo’n display in combinatie met een slimme meter starten. Het apparaatje van leverancier geo komt uit Engeland en wordt momenteel aangepast voor de Nederlandse markt. Het display haalt voor de bewoner ‘de meter uit de kast’, werkt onafhankelijk van internet en energieleverancier en geeft direct feedback op het verbruik.

Eind 2017 start de pilot. Naar verwachting kunnen geïnteresseerden zich hiervoor vanaf november aanmelden; alleen huishoudens die al een slimme meter hebben komen in aanmerking.

Het gaat om een landelijk initiatief, waarbij naast !WOON zijn betrokken de gemeenten Amsterdam en Utrecht, het Achterhoeks Energie Loket, Bo-Ex en twee huurdersorganisaties, gesteund door de Woonbond. Deze Energie Display Alliantie (EDA) wordt praktisch ondersteund door adviesbureau Quintens.

www.nul20.nl/slimme-meter-woonkamer-moet-wel-tot-energiebesparing-leiden